6222 VE İMZA YÜKÜMLÜLÜĞÜ (İTİRAZ YOLU)
- furkan aydın
- 17 Nis
- 3 dakikada okunur
6222 Sayılı Sporda Şiddet Ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun, 31.03.2011 tarihinde kabul edilmiştir. İlgili kanunun amacı müsabaka öncesinde, esnasında veya sonrasında spor alanları ile bunların çevresinde, taraftarların sürekli veya geçici olarak gruplar halinde bulundukları yerlerde veya müsabakanın yapılacağı yere gidiş ve geliş güzergâhlarında şiddet ve düzensizliğin önlenmesi olarak belirlenmiştir. Bu yazımızda 6222 Sayılı kanunun kendisinden daha ‘meşhur’ olan ve birçok vatandaşımızın mağdur olduğu güvenlik kuvvetlerine başvuru yükümlülüğünden (imza yükümlülüğünden) ve ilgili yükümlülüğe karşı itiraz yolundan bahsedeceğiz. Şöyle ki;
1.Yükümlülüğe Sebep Olan Süreç
6222 Sayılı Sporda Şiddet Ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’un 18.maddesinin 1.fıkrası ‘Kişinin, bu Kanunda tanımlanan veya yollamada bulunulan ilgili kanunlardaki suçlardan dolayı mahkemece kurulan hükümde, hakkında güvenlik tedbiri olarak spor müsabakalarını seyirden yasaklanmasına karar verilir.’ şeklindedir. Görüldüğü üzere kişi, ilgili kanunda bulunan veya yollamada bulunulan kanunlarda bulunan suçlardan dolayı seyirden yasaklama ile karşı karşıya kalabilmektedir. Meydana gelmesi halinde seyirden yasaklama tedbirinin gündeme geleceği örnek birkaç olay aşağıda sıralanmıştır.
· Uyuşturucu veya uyarı maddeleri müsabakaya sokmak.
· Spor alanlarında toplum kesimlerini din, dil, ırk, etnik köken, cinsiyet veya mezhep farkı gözeterek hakaret oluşturan söz ve davranışlarda bulunmak.
· Kendisine ait elektronik kartı bir başkasının spor müsabakasına seyirci olarak girmesini sağlamak.
· Müsabaka, seyir ve antrenman alanlarında alkollü içecek sokmak.
· Spor alanlarında taraftarların grup halinde veya münferiden belirli bir kişiyi hedef veya muhatap alıp almadığına bakılmaksızın duyan veya gören kişiler tarafından tehdit veya hakaret olarak algılanacak tarzda aleni olarak söz ve davranışlarda bulunmak.
Yukarıda örnek olarak belirtilen durumlar ile birlikte ilgili kanunda bulunan veya yollamada bulunulan kanunlarda bulunan suçlardan dolayı seyirden yasaklama gündeme gelmektedir. Seyirden yasaklamanın gündeme gelmesiyle beraber halk arasında ‘imzaya gitme’ olarak adlandırılan kolluk birimine başvuru yükümlülüğü ortaya çıkmaktadır. 6222 Sayılı Sporda Şiddet Ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’un 18.maddesinin 8.fıkrası ‘Bu madde hükümlerine göre spor müsabakalarını seyirden yasaklanan kişi, yasaklama kararının sebebini oluşturan fiilin işlendiği müsabakanın tarafı olan ve taraftarı olduğu takımın katıldığı spor müsabakalarının yapılacağı gün, yurt içinde bulunduğu takdirde, müsabakanın başlangıç saatinde ve bundan bir saat sonra bulunduğu yere en yakın genel kolluk birimine başvurmakla yükümlüdür.’ hükmünü içermektedir.
2.Yükümlülük Sürecinin Tebliği
Yukarıda 6222 Sayılı Kanun’da mevcut olan ve uygulanan müsabakayı seyir yasağı dolayısıyla kolluk birimine başvuru yükümlülüğünü gündeme getirecek suç ve olaylardan bahsetmiştik. Bu bölümde, ilgili tedbirin kişilere tebliğinden bahsedeceğiz.
Uygulamada suç niteliğindeki eylemin gerçekleştirilmesinin akabinde savcılık tarafından soruşturma başlatılmaktadır. İlgili soruşturma kapsamında güvenlik kuvvetleri tarafından olay ile ilgili kişinin ifadesi alınmakta ve ifadesinin alınmasından sonra kişiye ‘Tebliğ-Tebellüğ (Spor Müsabakalarını Seyirden Yasaklama Tedbiri ve Polis Merkez Amirliklerine Başvuru Yükümlülüğü) belgesi verilmektir. İlgili belgede yasaklama tedbirinin dayandığı kanun maddesi, tebliğ yapılan şahsa ait bilgiler, taraftarı olunan takım, tebliğ konusu, uyulması gereken tedbir/yasaklar ve itiraz yolu gösterilmektedir.
Seyirden yasaklanan kişiye verilen tebliğ ve tebellüğ belgesi ile yasaklama kararının sebebini oluşturan fiilin işlendiği müsabakanın tarafı olan ve taraftarı olduğu takımın katıldığı spor müsabakalarının yapılacağı gün, yurt içinde bulunduğu takdirde, müsabakanın başlangıç saatinde ve bundan bir saat sonra bulunduğu yere en yakın genel kolluk birimine başvurmakla yükümlü olduğu bildirilir. Bu bildirimle kişinin, taraftarı olduğu takımının taraf olduğu tüm müsabakalarında (hazırlık ve resmi müsabakaların tamamı) müsabakanın başlangıç saatinde ve bundan 1 saat sonra bulunduğu yere en yakın kolluk kuvvetine başvurma süreci (imza Süreci) başlamaktadır.
3.Yükümlülüğe Karşı İtiraz Yolu
Önceki bölümde bahsedilen ve kişiye kolluk kuvvetleri tarafından tebliğ edilen Tebliğ-Tebellüğ (Spor Müsabakalarını Seyirden Yasaklama Tedbiri ve Polis Merkez Amirliklerine Başvuru Yükümlülüğü) belgesinde ilgili karara karşı itiraz yolu gösterilmektedir. İlgili tedbir ve yükümlülüklere karşı itiraz, kararın tebliğinden itibaren iki hafta içinde olayın meydana geldiği İl Sulh Ceza Mahkemesinde gerçekleştirilmelidir.
4.İtiraz Süreci
Kişinin suç nitelikli eylemi sebebiyle savcılık tarafından başlatılan soruşturma neticesinde kişiye ‘imza yükümlülüğü’ getirilmektedir. İlgili imza yükümlülüğü kişinin tuttuğu takımın tüm müsabakalarının başlangıç saatinde ve bundan 1 saat sonra yerine getirilmesi gerektiğinden büyük mağduriyetlere sebebiyet vermektedir. İlgili tedbirle karşılaşan kişiler tüm yaşamlarını maç saati ve imza saatlerine göre şekillendirmek durumunda kalmaktadır. Ülkemizde yargılama süreçlerinin uzun olması bu mağduriyetleri büyütmektedir.
6222 Sayılı Sporda Şiddet Ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’un 18.maddesinin 3.fıkrası ‘Bu madde kapsamına giren suçlardan dolayı soruşturma başlatılması halinde şüpheli hakkında spor müsabakalarını seyirden yasaklama tedbiri derhal uygulamaya konulur. Soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısı, kovuşturma evresinde mahkeme tarafından bu tedbirin kaldırılmasına karar verilmediği takdirde bu yasağın uygulanmasına koruma tedbiri olarak devam edilir.’ şeklindedir.
Yukarıda belirtilen 18.maddenin 3.fıkrası dayanak olmak üzere ilgili tedbire ilişkin itirazların süresinde ve usulüne uygun şekilde gerçekleştirilmesi sonucunda soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısı ve kovuşturma evresinde mahkeme tarafından ilgili tedbirler kaldırılabilecektir.
Yukarıda ayrıntılı şekilde açıklandığı üzere 6222 sayılı Kanun’dan kaynaklanan ve son zamanlarda sıkça karşımıza çıkan ‘imza yükümlülüğü’ birçok mağduriyete neden olmaktadır. İlgili mağduriyetlerin kaldırılması veya indirgenmesi yapılacak itirazların niteliğine bağlıdır. Bu sebeple ilgili itirazların alanında uzman avukatlar tarafından gerçekleştirilmesi itirazların sıhhatini ve neticesi olumlu şekilde etkileyeceğinden itirazların avukat yardımı ile gerçekleştirilmesini tavsiye etmekteyiz.
Comments